جراحی قلب یک شاخه از علم جراحی میباشد، که توسط پزشک قلب بر قسمت قلب و عروق انجام میگیرد. این جراحی اغلب برای درمان کردن بیماریهای مختلف قلبی مثل اصلاح کردن عیب هایی که به صورت مادرزادی، در قلب افراد وجود دارد، یا برای درمان کردن بیماریهایی که در دریچه قلب وجود دارد استفاده میشود. عمده علت استفاده از جراحی قلب درمان کردن بیماریهای ایسکمیک قلب میباشد، که جهت کنار گذاشتن شریانهای کرونری بکار میرود. اصولاً جراحی قلب به دو صورت باز و بسته انجام میگیرد. برای دریافت نتیجه بهتر نیاز است، تا جراحی را انتخاب کنید که از مهارت لازم برخوردار باشد تا بتواند با توجه به بررسیهایی که انجام میدهد، بهترین روش جراحی را برای شما انتخاب کند.
جراحی قلب چیست؟
جراحی قلب یک روش درمانی بسیار مؤثر به حساب میآید، که برای رفع کردن مشکلات ساختاری یا مشکلات عملکردی در قسمت قلب و عروق استفاده میشود.
سابقهای که این رشته دارد در حدود قرن ۵۰ میلادی میباشد، که تاکنون توانسته پیشرفتهای بسیار زیادی در این رشته به دست آید. جراحی قلب اکثراً از طریق دستگاه قلب و ریه انجام میگیرد و به مدت زمان مشخصی به پزشک متخصص فرصت داده میشود تا بتواند مشکلاتی که در داخل قلب وجود دارد را ترمیم کند.
این کار به صورت سنتی و از طریق بریدن استخوان جناغ سینه انجام میگیرد، که به آن جراحی قلب باز گفته میشود. البته امروزه پیشرفتهای بسیار زیادی در حوزه پزشکی به وجود آمده است که میتوان به جراحی کردن بدون اینکه بتوان استخوان را باز کرد اشاره کرد؛ بدین صورت که میتوان برشهای کوچکی را انجام داد که به آن جراحی کم تهاجمی گفته میشود.
نکته: امروزه میتوان جراحی را از یک نوزاد چند روزه تا افراد کهنسال انجام داد.
انواع جراحی قلب
جراحی قلب به روشهای مختلفی انجام میگیرد. پزشک با توجه به بررسیهایی که انجام میدهد و سابقه بیماری و از همه مهم تر شرایط بدنی بیمار تصمیم میگیرد، که کدام روش جراحی نتیجه بهتری را برای بیمار به همراه خواهد داشت.
پرکاربردترین روش جراحی بای پس کرونر میباشد، که از طریق آن مسیرهای تنگ شریان های تغذیه کننده قلب از طریق پیوند رگ باز میباشد؛ به همین دلیل است وریدهایی که در قسمت ساق پا و یا رگهای داخل سینه وجود دارد، برای پیوند زدن استفاده میشود.
در حالت کلی میتوان بیان کرد که پیوند رگ همچون پلی میباشد که از محل تنگی عبور میکند و باعث میشود خون به قسمت عضله قلب برسد. روشهای مختلف دیگری از جراحیهای قلبی وجود دارد، که میتوان به جراحی دریچهای، جراحی به جهت رفع اشکالات مادرزادی قلب، جراحیهای شریان آئورت، نصب کردن دستگاه ضربانساز، جراحی کردن تومورها، جراحی سرطانهای قلبی و پیوند قلب اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: جراحی بسته قلب
افراد مناسب برای انجام جراحی قلب
همانگونه که اشاره شد، این جراحی جهت رفع کردن مشکلات قلبی انجام میگیرد. از این رو بیمارانی که به درد سینه یا به حملات قلبی مبتلا هستند، مناسبترین افراد جهت جراحی قلب محسوب می شوند.
اما افراد دیگری که تنگی نفس پیش رونده، بیمارانی که نارسایی قلبی دارند، همچنین کودکانی که مبتلا به ضایعات مادرزادی قوی هستند میتواند کاندید مناسبی برای عمل باشند.
البته بهتر است قبل از اقدام جهت درمان تمام جوانب کار را بررسی کرد؛ زیرا در برخی از مواقع میتوان با تجویز کردن یکسری داروها یا روشهای غیر جراحی بیماران را معالجه کرد. همچنین میتوان جلوی پیشرفت بیماری را گرفت. بنابراین جراحی کردن به عنوان آخرین روش جهت درمان انتخاب میشود.
زمانی که تصمیم گرفته میشود تا از روش جراحی جهت درمان استفاده گردد، بهتر است که مقدمات کار را قبل از جراحی انجام دهید، که میتوان به بستری کردن بیماران در بیمارستان اشاره کرد. همچنین تهیه کردن آزمایشات کلی از قسمت قفسه سینه و تهیه کردن نوار قلب نیز از مهم ترین آمادگی های قبل از جراحی قلب است.
بهتر است که در زمان انتقال دادن بیمار به قسمت اتاق عمل برای اینکه اضطراب بیمار کاهش داده شود از داروهای آرام بخش استفاده گردد.
نحوه انجام جراحی قلب
جراحی قلب کار بسیار دقیق و حساس میباشد که از طریق جراح متخصص و به کمک گروهی از متخصصین پزشکی از جمله پزشک بیهوشی، متخصص اکاردیوگرافی، پرستاران و کاربران دستگاه قلب و عروق، کادر آزمایشگاه و کادر بانک خون بیمارستان در اتاق عمل انجام میگیرد.
در ابتدا پزشک متخصص بیهوشی یک لولهای را در قسمت راه هوایی و در قسمت شریانی و وریدی قرار میدهد، تا بتواند از آن طریق شرایط بیمار را در هر لحظه کنترل کند، بعد از آن قفسه سینه بیمار را باز میکند و دستگاه قلب و عروق را به بیمار متصل میکنند.
در این بازه زمانی پزشک متخصص اشکالاتی که در قلب وجود دارد را ترمیم و اصلاح میکند. بعد از پایان یافتن عمل دستگاههای فوق را از بیمار جدا میکنند و در نهایت بیمار را به قسمت مراقبتهای ویژه انتقال میدهند.
بعد از انجام دادن تمام مراحل فوق بخش دوم جراحی بسیار مهم است، که لازم است بعد از پایان جراحی بیمار را در قسمت مراقبتهای ویژه قرار داد. معمولاً بعد از آنکه بیمار هوشیاری خود را به دست آورد دستگاههای تنفسی را از او جدا میکنند و بعد از جراحی حدود دو روز نیاز است که به صورت لحظهای فشار خون بیمار و شرایط قلبی بیمار بررسی گردد. برای آگاهی و کسب اطلاعات بیشتر در مورد مراقبت های بعد از جراحی قلب حتما این مقاله از سایت را مطالعه نمایید.
نتیجه گیری
در صورتیکه بتوان بیمار را در شرایط مطلوب توسط بهترین جراح قلب عمل کرد، نتیجه حاصله بسیار موفقیتآمیز خواهد بود. امروزه تمامی بیماران از انجام عمل جراحی قلب نتیجه مطلوب به دست میآورند؛ میزان مرگ و میری که در عمل جراحی قلب وجود دارد کمتر از ۵ درصد میباشد. با انجام دادن جراحی قلب، میتوان از سکته و نارساییهای قلب پیشگیری کرد و باعث افزایش طول عمر بیمار شد. البته باید توجه کرد که انجام دادن معاینات دورهای بعد از جراحی و پیگیریهای بعدی میتواند در بدست آمدن نتیجه مطلوب کمک بسیار فراوانی کند.