دکتر امیرحسین جلالی

مراقبت های که باید بعد از جراحی قلب رعایت کنیم!

یکی از متداول ترین سوالات شما در مورد مراقبت های بعد از جراحی قلب است اگر می خواهید تا در مورد این موضوع اطلاعات کافی و لازم را کسب کنید تا انتها این نوشتار همراه ما باشید. 3 تا 5 روز پس از جراحی قلب، اکثر بیماران با وجود نگرانی‌های تیم پزشکی تمایل دارند که مرخص شوند و باقی دوران نقاهت را در منزل بگذراند اما توصیه می‌شود تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است درباره‌ی ترخیص از بیمارستان و مراجعه به منزل اصرار نکنید. در بیمارستان با مانیتورینگ 24 ساعته‌ ضربان قلب، فشار خون، سطح اکسیژن و تعداد تنفس در صورتی که اختلالی در عملکرد قلب ایجاد شود، اعضای تیم مراقبت پزشکی می‌توانند در کوتاهترین زمان به وضعیت شما رسیدگی نمایند.

نکات مهم بعد از جراحی قلب

نکات مهم بعد از جراحی قلب

توجه داشته باشید که با توجه به نوع جراحی قلب، شدت بیماری، میزان موفقیت جراحی و سایر عوامل ممکن است با دستورالعمل‌ها مختلفی پیش از ترک بیمارستان مواجه شوید. برخی از توصیه‌های کلی که پس از عمل بهترین جراح قلب در تهران به شما توصیه می شود عبارتند از:

میزان استراحت

جراحی قلب یک جراحی سنگین می‌باشد بنابراین احساس خستگی زودهنگام پس از جراحی کاملاً طبیعی می‌باشد. با اینکه برخی روزها ممکن است سرحال و پر انرژی باشید اما به یاد داشته باشید که نباید خود را بیش از حد خسته نمائید. دوران استراحت پس از جراحی قلب به نوع جراحی که انجام داده‌اید بستگی دارد، نکته‌ی مهم این است تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است از انجام هرگونه فعالیت سنگین خودداری نمائيد.

نحوه استحمام

در صورتی که جراح پیش از خروج از بیمارستان به شما اجازه‌ی استحمام داده است لازم است به این نکات توجه نمائید:

✅ از آب گرم جهت استحمام استفاده نمائید (آب داغ و یا آب سرد برای شرایط بیماری شما مناسب نمی‌باشد)

✅ ناحیه‌ی برش‌ها را به آرامی و با آب و صابون بشوئید اما از هرگونه مالش و یا چنگ زدن خودداری نمائید همچنین از ژل و یا هرگونه لوسیون در محل برش‌ها به هیچ عنوان استفاده نکنید.

✅ از دراز کشیدن در وان حمام خودداری نمائید.

✅ ممکن است نوارهایی تحت عنوان استری استریپ (چسب بخیه) روی قفسه‌ی سینه‌ی خود داشته باشید، این نوارها در طی 7 روز به تدریج از قفسه‌ی سینه‌ی شما جدا خواهند شد، در صورتی که پس از 7 روز هنوز این نوارها در قفسه‌ی سینه‌ی شما باقی مانده‌اند از آب و صابون جهت جدا کردن آنها به آرامی و بدون هرگونه فشار استفاده نمائید.

مراقبت از برش‌ها

پوست پس از 24 الی 48 ساعت در ناحیه جراحی بسته می‌شود اما تا چند هفته ممکن است احساس خارش، درد، سفتی و یا بی‌حسی در محل جراحی حس نمائید.
در صورتی که پزشک توصیه‌هایی در مورد تعویض پانسمان این ناحیه به شما ارائه داده است آنها را طبق دستورالعمل ارائه شده تعویض و ضدعفونی نمائید.

مراقبت‌های روزانه

پس از جراحی قلب هر روز خود را وزن نمائيد. افزایش وزن سریع می‌تواند نشانه‌ای از عدم کارکرد مناسب قلب باشد. در صورتی که در طی 1 هفته بین 1 تا 2 کلیوگرم اضافه وزن داشتید باید با جراح خود تماس بگیرید.

رعایت رژیم غذایی مناسب

بی‌اشتهایی و یا کم اشتهایی پس از جراحی قلب، طبیعی می‌باشد ،اما جهت بهبود و سرعت بخشیدن به اتمام دوران نقاهت لازم است، تغذیه‌ی سالم و مقوی داشته باشید. رژیم غذایی بعد از جراحی قلب عبارتند از:

  • رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
  • مایعات به میزان کافی مصرف نمائيد.
  • از مصرف ملین‌ها خودداری نمائید مگر اینکه پزشک به شما توصیه نموده باشد. آب آلو و یا سایر مواد غذایی طبیعی می‌توانند در جلوگیری از یبوست مفید باشند.
  • در صورتی که پزشک توصیه‌های غذایی خاصی را به شما ارائه داده است تمام آنها را طبق توصیه پزشک رعایت نمائید.
  • حجم وعده‌های غذایی خود را کاهش دهید اما تعداد وعده‌ها را افزایش دهید.
رعایت رژیم غذایی مناسب بعد از عمل قلب
  • از مصرف چربی، چربی اشباع و کلسترول خودداری نمائید.
  • غذاهای حاوی فیبر و نشاسته بیشتر مصرف نمائيد.
  • مقدار نمک را کاهش دهید.
  • وزن خود را در محدوده‌ی ایده آل حفظ نمائید.

مصرف به موقع داروها

تمام داروهای تجویز شده مانند انواع آنتی بیوتیک و داروهای مسکن را طبق دستورالعمل تجویز شده مصرف نمائید. در صورتی که داروهای مسکن تجویز شده برای التیام درد شما مناسب نبود با پزشک خود تماس بگیرید.

انجام تمرینات ورزشی مناسب

پیاده روی مناسب‌ترین ورزش در طی دوران نقاهت می‌باشد. قبل از انجام هرگونه ورزش شدید مانند شنا، دوچرخه سواری و سایر فعالیت‌های ورزشی باید با مشورت پزشک انجام شود.
پیاده روی باید با یک کفش مناسب، در زمین بدون شیب، با سرعت یکنواخت انجام شود و متناسب با شرایط آب و هوایی لباس مناسب بپوشید.

عدم انجام فعالیت‌های سنگین

پس از مرخص شدن از بیمارستان، بلند کردن وسایل با وزن اندک هم می‌تواند برای شما سخت باشد و منجر به فشار به قفسه‌ی سینه شود بنابراین تا زمان بهبودی کامل از بلند کردن هرگونه جسم سنگین خودداری نمائید.

کلام آخر

در انتهای این مقاله باید اشاره کنیم که رعایت درست مراقبت های بعد از جراحی قلب اهمیت بسیار بالایی دارد چرا که باعث می شود تا بهبودی هر چه سریع تر حاصل شود. در صورت داشتن هر گونه سوالی در رابطه با این موضع می توانید در بخش انتهایی مقاله آن را مطرح نمایید.

دکتر امیرحسین جلالی

دکتر امیرحسین جلالی

فوق تخصص جراحی قلب و عروق
فلوشیپ جراحی بیماری های مادرزادی قلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *