گشادی دریچه میترال قلب یکی از شایعترین بیماریهای قلبی به حساب میآید که زنان را بیشتر از مردان تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری به دلایل مختلفی از جمله وجود نقص مادرزادی و عوارض سایر بیماریها به وجود خواهد آمد، همچنین گفته میشود افرادی که از اختلالات روانی مختلفی همچون اضطراب، ترس و… رنج میبرند، بیشتر از سایرین امکان دارد به این بیماری مبتلا شوند. معمولا در شرایط خوش خیم، گشادی دریچه میترال قلب، هیچ علائمی ندارد اما در برخی مواقع تپش قلب، احساس ناراحتی در قفسه سینه و… میتوانند علائم این بیماری باشند.
علت گشادی دریچه میترال
گشادی دریچه میترال یا پرولاپس دریچه میترال قلب را با نام سندروم بارلو نیز میشناسند که بین دهلیز و بطن چپ قلب وجود دارد و خون از بالا یعنی دهلیز به پایین یعنی بطن منتقل می شود. در افراد مبتلا به بیماری پرولاپس دریچه میترال، این دریچه به خوبی بسته نمیشود به بیان دیگر در افراد مبتلا به این بیماری تغییراتی در آناتومی دریچههای سمت چپ قلب ایجاد خواهد شد.
علتها و دلایل مختلفی برای مبتلا شدن فردی به گشادی دریچه میترال قلب وجود دارد. از جمله اصلیترین علتهای به وجود آمدن این بیماری میتوان به وجود بیماری مادرزادی قلبی یا برخی از بیماریها اشاره کرد از دیگر دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
✳️ ایسکمی قلبی
✳️ کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک
✳️ روماتیسم
✳️ آسیب قلبی ناشی از بیماری های بافت همبند و غیره
مهم ترین علائم گشادی دریچه میترال
زمانی که بیماری گشادی دریچه میترال بیماری خوش خیم باشد علائم خاصی در افراد ایجاد نمیکند اما برخی زنان که دچار گشادی دریچه میترال قلب هستند، بیان میکنند که علائم خاصی همچون تپش قلب، خستگی، درد قفسه سینه و سر گیجه دارند. معمولا افرادی که دچار بیماریها و اختلالات روانی همچون اضطراب، افسردگی و ترس باشند، بیشتر دچار بیماری پرولاپس دریچه میترال خواهند شد.
از جمله سایر علائم مهم این بیماری میتوان به ضربان قلب تند یا آهسته آن هم به مداوم، سردردهایی که عمدتاً در شب یا صبح رخ میدهند، غش و سر گیجه شدید که به طور منظم اتفاق میافتد، تنگی نفس و درد مکرر در نیمه چپ قفسه سینه اشاره کرد.
چه بیماری هایی باعث گشادی دریچه میترال می شود؟
بیماریهای مختلفی وجود دارند که میتوانند سبب بروز عارضه گشادی دریچه میترال قلب شوند، از جمله رایجترین بیماریها میتوان به بیماری مادرزادی قلبی، وقفه در انقباضات بطن چپ، اندوکاردیت، میوکاردیت، پریکاردیت، ایسکمی قلبی، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، روماتیسم، آسیب قلبی ناشی از بیماری های بافت همبند اشاره نمود.
توجه داشته باشید که برای تشخیص این بیماری لازم است تا حتما به بهترین جراح قلب در تهران مراجعه کنید.
راه های تشخیص گشادی دریچه میترال
شاید یکی از سوالاتی که ممکن است در ذهن شما ایجاد شود این باشد که در صورت نداشتن هیچ علائمی چگونه پزشکان آن را تشخیص می دهند؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که عدم داشتن هیچ گونه علائمی باعث شده تا شما به هیچ عنوان به متخصص قلب مراجعه نکنید اما اگر چکاپ های متداول را به صورت دوره ای و مرتب انجام دهید پزشک با بررسی یکسری از علائم نظیر خستگی، درد در ناحیه قفسه سینه و … می تواند بیماری را تشخیص دهد.
از جمله روش های تشخیصی که پزشک برای تشیخص استفاده می کند عبارتند از:
📌نوار قلب (ECG) که فعالیت الکتریکی قلب و ریتم آن را نشان می دهد.
📌 اکوکاردیوگرافی (Echo-KG) که از طریق آن می توان ساختار آناتومیکی اندام و به ویژه عملکرد دریچه ها را ارزیابی کرد.
📌 اشعه ایکس یا سی تی اسکن قفسه سینه
ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد که روش اصلی برای تشخیص بیماری پرولاپس دریچه میترال انجام اکوکاردیوگرافی قلب است.
درمان گشادی دریچه میترال
این طور نیست که بیماران مبتلا به پرولاپس دریچه میترال، همیشه احتیاج به درمان داشته باشند بلکه درمان، در مواقعی که فرد با اختلال در ریتم قلب و درد مواجه باشد انجام داده می شود.
یکی از متداول ترین روش های درمانی، دارو است که در صورت داشتن نارسایی قلب توسط پزشک تجویز می شود چرا که از این طریق، ضربان قلب به حالت عادی برگشته و از همه مهم تر از بروز عواقب جبران ناپذیر پیشگیری خواهد کرد.
البته روش های درمانی دیگری نظیر جراحی قلب وجود دارد که پزشک بسته به شرایط جسمانی فرد آن را انتخاب می نماید.
سوالات متداول
دقت داشته باشید که عدم رعایت مراقبت های لازم می تواند منجر به بروز عوارض شود که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– سندرم ترومبوآمبولیک
– اختلالات ریتم قلب (یکی از شایع ترین عوارض)
– سکته مغزی ایسکمیک
– التهاب میوکارد
به طور کلی افتادگی میترال در زمان بارداری مشکل جدی برای زنان به وجود نخواهد آورد؛ اما بهتر است زنان باردار در صورت مبتلا بودن به این بیماری، همواره تحت نظر پزشک باشند تا در صورت به وجود آمدن مشکل جدی اقدامات لازم را انجام دهند.
نتیجه گیری
ما در این نوشتار قصد داشتیم تا شما را با علت، علائم، راه های تشخیص و بسیاری از موارد مرتبط با بیماری آشنا کنیم. اگر شما نیز از دسته افرادی هستید که از گشادی دریچه میترال قلب رنج میبرند و به این بیماری مبتلا هستند لازم است تا اطلاعات خود را در مورد بیماری خود بالا ببرید. در صورت داشتن سوال، می توانید آن را در بخش انتهایی مقاله مطرح نمایید.