دکتر امیرحسین جلالی

جراحی قلب باز و انواع روش های آن

در موارد اضطراری که فرد بیمار مبتلا به انسداد عروق کرونر و تنگی رگهای قلبی می شود، جراحی قلب باز انجام می شود. این عمل با هدف ترمیم نقاط آسیب دیده در ناحیه قلب انجام می گیرد. در طی فرایند انجام این عمل جراحی، برای دستیابی بهتر به ناحیه قلب، بایستی استخوان قفسه سینه بیمار بریده شود. این عمل با روش های متفاوتی از جمله: بای پس، پیوند قلب و یا تعویض دریچه انجام داده می شود که پزشک بسته به شرایط بیمار آن را انتخاب می کند. لازم است بدانید که این عمل جزء سخت ترین جراحی ها محسوب می شود ولی آمار مرگ و میر آن به نسبت خیلی کم است.

عمل قلب باز

جراحی قلب باز چگونه انجام می شود؟

این جراحی سنگین به طور معمول سه تا شش ساعت زمان می برد که در چند مرحله اساسی که در ادامه شرح خواهیم داد انجام می گیرد:

مراحل انجام جراحی قلب باز  زیر نظر بهترین جراح قلب عبارتند از :

1- در ابتدا به بیمار داروی بیهوشی داده می شود. این موضوع تضمین کننده خواب بودن بیمار و عدم احساس درد در طول جراحی است.

2- در مرحله بعدی جراح یک برش 8 اینچی در ناحیه قفسه سینه بیمار به دلیل وضوح کامل قلب ایجاد می کند.

3- در بعضی از مواقع ممکن است تمام و یا قسمتی از استخوان ناحیه سینه بیمار توسط جراح شکافته شود. 

4- اینک قلب فرد بیمار به طور واضح قابل مشاهده است، در این وضعیت بیمار بایستی به دستگاه بای پس قلب-ریه متصل شود. علت وصل شدن بیمار به این دستگاه، دور کردن خون از ناحیه قلب برای راحتی جراح است.

5- در این بخش از جراحی قلب باز، جراح از یک ورید یا شریان سالم برای ایجاد  یک مسیر جدید در اطراف شریان مسدود شده استفاده خواهد کرد.

6- در مراحل پایانی جراحی، جراح استخوان سینه بیمار را با استفاده از یک سیم مخصوص بسته و آنرا داخل بدن بیمار قرار می دهد. 

7- در آخرین مرحله تمامی قسمت های برش خورده توسط جراح بخیه می شوند.

توجه داشته باشید، در مواردی که جان فرد بیمار در خطر باشد به طور مثال در صورتی که فرد بیمار در گذشته چندین عمل جراحی انجام داده باشد و یا سن بیمار بالا باشد ممکن است آبکاری استرنوم نیز برای بیمار انجام گیرد.

چه زمانی بیمار به جراحی قلب باز نیاز دارد؟

به طور کلی، زمانی که فرد بیمار دچار هرگونه اختلال و عارضه قلبی و عروقی شود و یا به عبارتی دیگر بیمار دچار حمله قلبی شود، عمل قلب باز جزء بهترین روش های درمانی محسوب می شود. 

در موارد دیگر عمل قلب باز، برای افرادی که مبتلا به بیماری عروق کرونری هستند به منظور پیوند بای پس عروق کرونر انجام می شود.

نکته: بیماری عروق کرونر هنگامی رخ می دهد که شریان های خون دچار سختی شوند، این موضوع بدین معنا می باشد که متاسفانه رگهای خونی که خون و اکسیژن را به عضله قلب فراهم می کنند، باریک و سخت شوند.

جالب است بدانید که سخت شدن این شریان ها در مواردی می تواند به دلیل رسوب مواد چرب به شکل یک پلاک بر روی دیواره های عروق کرونر باشد که این موضوع در مواردی موجب باریک شدن شریان ها و در نتیجه سخت شدن حرکت خون و حمله قلبی می شود.

آن دسته از افرادی که مبتلا به نارسایی قلبی و بیماریهای عروق کرونر(CHD) هستند، این امکان را دارند تا عمل قلب باز را جهت بهبود تمامی این عارضه ها انجام دهند.

از دیگر مواردی که سبب می شود تا فرد بیمار مورد جراحی قلب باز قرار بگیرد می توان به مواردی همچون: تعویض و یا ترمیم دریچه های قلب، ترمیم آسیب دیدگی و یا نواقص غیر طبیعی قلب، کنترل ریتم های غیر طبیعی قلب، کار گذاشتن باطری قلب جهت کنترل و بهبود عملکرد قلب، جایگزینی یک قلب ساده یا همان اهدای قلب، اشاره کرد.

تمامی این موارد در ابتدا با استفاده از تغییر سب زندگی، استفاده از داروها، سایر روش های پزشکی سنجیده می شوند اما در صورت عدم دریافت نتیجه مطلوب، فرد بیمار بایستی در اولین فرصت جراحی قلب باز انجام دهد.

بیشتر بخوانید: عوارض جراحی قلب باز چیست؟

چگونه برای جراحی قلب باز آماده شویم؟

در ابتدا بایستی این نکته را در نظر داشته باشید، بایستی قبل از انجام جراحی قلب باز، پزشک خود را از داروهایی که مصرف می کنید حتی داروهای بدون نسخه، داروهای گیاهی، ویتامین ها و … آگاه کنید.

هر گونه سابقه بیماری از جمله شیوع تبخال، سرماخوردگی، آنفولانزا یا تب را به پزشک خود اطلاع دهید.

قبل از انجام عمل لازم است مواردی همانند ترک سیگار و الکل، عدم مصرف داروهای رقیق کننده خون همانند آسپیرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن را رعایت کنید.

ممکن است از شما خواسته شود  تا یک روز قبل از انجام جراحی قلب باز خود را با صابون مخصوصی بشویید زیرا که این صابون جهت از بین بردن باکتری های روی پوست شما تجویز می شود و همچنین احتمال عفونت بعد از جراحی را برای شما به حداقل میرساند.

در اغلب موارد، از شما میخواهند تا چند ساعت قبل از عمل خود چیزی نخورید و یا چیزی ننوشید.

انواع جراحی قلب باز

همان طور که در مطالب فوق اشاره نمودیم جراحی قلب باز شامل موارد گونانی است که در ادامه بیشتر در مورد هریک از آن ها صحبت خواهیم کرد:

عمل سوزاندن رگ قلب

از دیگر نام های این نوع از جراحی قلب ablation است که این نوع از عمل قلب باز زمانی انجام می شود که رگ‌های قلب فرد بیمار دچار فیبریلاسیون شود.

توجه داشته باشید که عمل قلب باز از نوع سوزاندن رگ قلب، در مواردی که فرد بیمار در گذشته سایر جراحی‌های قلب باز را انجام داده‌باشد، انجام داده می شود.

عمل آنژیو قلب

این عمل تنها برای افرادی صورت می گیرد که همانند گذشته قلبشان نمی تواند وظیفه خونرسانی به قلب را به خوبی انجام دهد که در اغلب موارد این عارضه به علت گرفتگی و یا تنگی شریان های قلب اتفاق می افتد. 

در این نوع از جراحی قلب باز، پزشک تلاش می کند تا با استفاده از تعدادی مش و ابزار فلزی باز خونرسانی به ناحیه قلب را تا حد زیادی افزایش دهد.

عمل بسته قلب

همان طور که این عمل از نامش پیداست، به طور بسته انجام می شود و در این نوع از عمل دیگر نیازی نیست فرد بیمار روی پمپ قلب-ریه باشد.

اگر در مورد زمان به هوش نیامدن بعد از عمل قلب باز نمی دانید حتما این مقاله از سایت را مطالعه کنید.

کلام آخر

همانطور که در این نوشتار خواندید جراحی قلب باز در واقع یکی از روش های درمان بیماری های قلبی محسوب می شود که از طریق آن جراح قفسه سینه بیمار را شکافته تا از این طریق به قلب دسترسی پیدا کند توجه داشته باشید که این روش جراحی در واقع کاملا تهاجمی بوده ولی احتمال مرگ و میر  آن به سنبت خیلی کمتر است.

دکتر امیرحسین جلالی

دکتر امیرحسین جلالی

فوق تخصص جراحی قلب و عروق
فلوشیپ جراحی بیماری های مادرزادی قلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *