دکتر امیرحسین جلالی

جراحی بسته قلب

جراحی بسته قلب در واقع یک روش جراحی کم تهاجمی محسوب می شود و در مواردی که ناهنجاری و یا مشکل قلبی جزئی باشد و یا برای آماده سازی بیمار جهت انجام عمل جراحی اصلی، می‌توان برای درمان بیماری‌ها و مشکلات قلبی از آن استفاده کرد. در این جراحی نیازی به متوقف کردن قلب با استفاده از دستگاه بای پس قلبی ریوی نخواهد بود و قلب در طول جراحی عملکرد طبیعی خود را خواهد داشت.

جراحی بسته قلب

جراحی قلب بسته در بیشتر موارد بر روی کودکانی که با انواع ناهنجاری‌های مادرزادی قلبی به دنیا می‌آیند انجام می‌شود، اما این جراحی برای درمان انواع بیماری‌های قلبی در بزرگسالان نیز انجام داده می شود.
برخی از انواع بیماری‌هایی که با کمک جراحی بسته قلب انجام می‌شود عبارتند از:

  • قرار دادن شانت بین شریان های سیستمیک و ریوی
  • ترمیم کوآرکتاسیون آئورت
  • بستن مجرای شریانی باز(PDA) – قرار دادن نوار( یا باند) در اطراف شریان ریوی،جهت تنگ کردن آن و کاهش فشار شریان ریوی
  • درمان برخی ناهنجاری‌های مادرزادی قلبی در کودکان

اقدامات پیش از جراحی قلب بسته

قبل از انجام این جراحی لازم است تا اقداماتی رعایت شود که از مهم ترین آن ها به شرح زیر می باشد:

✅ سیگار کشیدن حداقل 4 هفته پیش از جراحی قلب بسته باید ترک شود.

✅ معاینات فیزیکی و آزمایش‌های لازمه را انجام دهید. آزمایش‌هایی که پیش از جراحی بسته قلب توصیه می‌شوند عبارتند از الکتروکاردیوگرافی، تصویربرداری اشعه ایکس از قفسه سینه و آزمایش خون

✅ بهتر است سبک زندگی خود را جهت کاهش عوارض و یا ابتلاء مجدد به بیماری‌های قلبی تغییر دهید.

✅ مصرف مواد مخدر و الکل از سه هفته پیش از جراحی باید قطع شود.

✅ مصرف داروهای ضد پلاکت و سایر داروهایی که پزشک توصیه می‌نماید و همچنین مصرف ویتامین E ، روغن ماهی و سیر را از یک هفته پیش از جراحی قطع نمائید.

بیشتر بخوانید: جراحی قلب در بیماران دیابتی

مراحل عمل بسته قلب

مراحل جراحی بسته قلب با توجه به نوع جراحی ممکن است کمی تغییر نماید اما به طور کلی مراحل مختلف جراحی بسته قلب عبارت است از:

بیهوشی

جراحی بسته قلب با بیهوشی عمومی انجام می‌شود. پس از بیهوشی بیمار هیچ گونه درد و ناراحتی در حین جراحی حس نخواهد کرد.

روش جراحی

با توجه به هدف جراحی، برش و یا حفره‌ای در قفسه سینه و یا کنار دنده ایجاد می‌شود تا جراح بتواند به قلب دسترسی داشته باشد. اندازه‌ی برش‌ها حدود 4 الی 5 سانتی‌متر می‌باشد. جراح پس از عبور از دنده‌ها، و باز کردن کیسه دور قلب(پریکارد) می‌تواند به بافت قلب دسترسی داشته باشد. سپس اقدامات خاصی که جهت درمان و یا ترمیم مشکلات قلبی لازم است انجام می‌شود. بیشتر جراحی‌های قلبی که به روش بسته انجام می‌شود مربوط به درمان مشکلات شریان‌های قلب هستند.

تعبیه درن(لوله), بخیه و پانسمان

در انتها پس از تعبیه درن در فضای پلورال ،برش‌ ایجاد شده بخیه و پانسمان می‌شود.
پس از پایان جراحی بیمار به بخش مراقبت‌های ویژه قلبی فرستاده می‌شود، اکثر بیماران حداقل 1 شب را در این بخش تحت مراقبت و مانیتورهای پزشکی خواهند بود. فشار خون، ضربان قلب، میزان اکسیژن خون، تعداد ضربان قلب و سایر علائم حیاتی در بخش مراقبت‌های ویژه به صورت مداوم ثبت می‌شود و در صورت وجود هرگونه مشکل سریعاً اقدامات درمانی لازم انجام می‌شود.
در صورتی که جراحی انجام شده جزئی باشد بیماران معمولاً پس از 1 الی 2 روز از بیمارستان مرخص می‌شوند اما در برخی موارد نیاز به بستری طولانی‌تر می‌باشد.
در انتهای این بخش با توجه به حساسیت های خاص این جراحی حتما عمل خود را زیر نظر بهترین جراح قلب در تهران انجام دهید.

مزایای جراحی بسته قلب

توجه داشته باشید که این نوع جراحی قلب از مزایایی برخوردار است که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

دوره نقاهت کوتاه (البته نه همیشه)

کم بودن عوارض بعد از عمل

کاهش احتمال ایجاد عفونت

تفاوت جراحی‌ بسته قلب با روش باز

همانطور که از نام آن هم مشخص است این دو جراحی , نسبت به هم تفاوت های دارند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

📌 اصلی‌ترین تفاوت جراحی قلب بسته با قلب باز این است که در جراحی قلب بسته معمولا نیازی به پشتیبانی توسط دستگاه‌های بای‌پس قلب و ریه در طول جراحی ندارد و می‌توان جراحی قلب بسته را بر روی قلب تپنده انجام داد.

📌در جراحی قلب بسته نیازی به باز کردن کامل جناغ جهت دسترسی به قلب نمی‌باشد چرا که این جراحی از طریق یک حفره‌ی کوچک در قفسه سینه (مینی استرنوتومی) و یا حفره‌ای در بین دنده‌ها (توراکوتومی) قابل انجام می‌باشد.(البته گاها نیاز است استرنوتومی کامل انجام شود)

فرآیند بهبودی پس از عمل بسته قلب

طول دوران نقاهت پس از جراحی بسته قلب با توجه به وضعیت سلامت بیمار, به نوع جراحی انجام شده و موفقیت آمیز بودن عمل بستگی دارد.
در حالت کلی این عمل کم تهاجمی می باشد به گونه ای که چند هفته بعد از عمل بیمار سلامتی خود را بدست می آورد چرا که دوره نقاهت بعد از عمل بسیار کوتاه است.
با توجه به اینکه رویکردهای نوینی در انواع روش‌های جراحی قلب بسته در حال انجام است، پزشکان امیدوارند بتوانند جراحی بسته قلب را برای درمان سایر
بیماری‌های قلبی که در حال حاضر با روش جراحی قلب باز انجام می‌شود انجام دهند.

دکتر امیرحسین جلالی

دکتر امیرحسین جلالی

فوق تخصص جراحی قلب و عروق
فلوشیپ جراحی بیماری های مادرزادی قلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *