فشار خون بالا یکی از شایعترین بیماریها در میان افراد است و این بیماری تاثیر مختلفی بر این اندام دارد. علاوه بر این، مشکلات زیادی برای افراد به وجود میاورد و منجر به بیماریهای قلبی و عروقی شود. به همین دلیل بررسی تاثیر فشار خون بر قلب و عملکرد و عوارض آن بسیار مهم و حائز اهمیت است. در ادامه قصد بررسی کامل تاثیر فشار خون بر قلب را داریم.
عوارض فشار خون برای قلب
فشار خون بالا میتواند باعث آسیب به قلب و پدید آمدن بیماریهای قلبی و عروقی شود، چرا که این فشار به دیواره رگهای خونی آسیب زده و باعث ضخیم شدن و سفت شدن آنها میشود. به همین دلیل جریان خون به مشکل خورده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی افزایش مییابد.
این بیماریها تاثیرات جدی بر قلب دارند و منجر به مشکلات خطرناکی برای افراد میشوند. در ادامه چند مورد از عوارض فشار خون بالا برای قلب را بررسی خواهیم کرد:
نارسایی قلبی
در این زمان قلب توانایی پمپاژ خون کافی را برای بدن ندارد، به همین دلیل عملکرد قلب کاهش یافته و در نتیجه نارسایی قلبی اتفاق میافتد.
آریتمی قلبی
فشار خون بالا منجر به اختلالاتی در ضربان قلب میشود و قلب در این زمان بهطور نامنظم کار میکند. این امر باعث میشود افراد به مشکلاتی مانند ضعف، سکته قلبی و نارسایی قلبی دچار شوند.
سکته قلبی
سکته قلبی زمانی اتفاق میافتد که جریان خون در قلب کاهش پیدا کند و قلب بهخوبی تغذیه نشود. فشار خون بالا خطر ابتلا به سکته قلبی را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد.
حمله قلبی
از آنجایی که فشار خون بالا باعث آسیب به رگهای کرونر قلب میشود، میتواند باعث ایجاد لخته خون شود. این لخته خون جریان خون را مسدود کرده و حمله قلبی رخ میدهد.
سکته مغزی
زمانی که فشار خون بالا، جریان خون را به بخشی از مغز مسدود کند؛ میتواند منجر به مرگ سلولهای مغزی شود و مرگ ناگهانی اتفاق بیفتد.
ایست قلبی
یکی از عوامل اصلی و خطرناک ایست قلبی، فشار خون بالا است که گردش خون را متوقف کرده و در بیشتر موارد منجر به مرگ فرد میشود.
چگونه از تاثیر فشار خون بر قلب کم کنیم؟
برای کاهش تاثیر فشار خون بر قلب و پیشگیری از عوارض جدی آن روشهای مختلفی وجود دارد که عبارتند از:
تغذیه سالم
یک رژیم غذایی سالم به کاهش فشار خون کمک خواهد کرد و بسیار حائز اهمیت میباشد. تغذیه سالم شامل مصرف میوه و سبزیجات، و یا غلات و پروتئینهای کم چرب است. بهتر است برای کاهش فشار خون، از مصرف الکل، غذاهای چرب و پرنمک خودداری کنید.
ورزش
ورزش و فعالیتهای بدنی میتواند به کاهش فشار خون و تقویت سیستم قلبی و عروقی کمک کند. پزشکان متخصص حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی در هفته را توصیه میکنند.
کنترل استرس
استرس بهطور قابلتوجهی فشار خون را افزایش میدهد بنابراین توصیه میشود با روشهای مختلف استرس خود را مدیریت کنید.
ترک سیگار و سایر دخانیات
سیگار و دخانیات علاوه بر آسیب رساندن به سایر اجزای بدن، میتوانند فشار خون را بالا برده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را نیز افزایش دهند.
چگونه متوجه فشار خون بالا شویم؟
فشار خون بالا معمولا علائمی ندارد و بعضی افراد تا رخ ندادن عوارض جدی آن، از فشار خون بالای خود مطلع نمیشوند. با این حال برخی از علائم خاص فشار خون بالا عبارتند از:
- سردردهای شدید و طاقتفرسا
- تنگی نفس
- سرگیجه
- خستگی بیش از حد
- خون دماغ شدن
- ضربان قلب نامنظم
- وجود خون در ادرار
فشار خون بر ضربان قلب چه تاثیری دارد؟
فشار خون بر ضربان قلب تاثیر مستقیم دارد و در صورت بالا بودن فشار خون، ضربان قلب افزایش مییابد. در واقع اگر ضربان قلب بالای 60 الی 100 ضربه باشد، میتواند نشانهای از فشار خون بالا باشد؛ زیرا قلب به شدت کار میکند تا خون کافی را برای فشار خون بالا پمپاژ کند. در مواقعی نیز این امکان وجود دارد که ضربان قلب بالا منجر به کاهش فشار خون شود، چرا که نمیتواند خون کافی به بدن پمپاژ کند.
اثر فشار خون بالا بر انسداد عروق قلب
انسداد عروق قلبی ممکن است برای افراد مختلف در سنین مختلف رخ دهد که یکی از عوامل اصلی آن فشار خون بالا است. فشار خون بالا بهدلیل اینکه باعث کاهش و مسدود شدن جریان خون میشود منجر به انسداد عروق قلبی میشود. در واقع با فشار خون بالا، خطر تشکیل پلاکها چند برابر میشود و پلاکها جریان خون را در شریانهای کرونر مسدود میکنند.
نتیجه گیری
در آخر توجه داشته باشید فشار خون بالا یک بیماری جدی است که حتما باید از عوارض خطرناک آن برای قلب جلوگیری کرد. اگر شما و یا یکی از اطرافیانتان فشار خون بالایی دارید، کنترل فشار خون خود را جدی بگیرید و آن را با روشهای مختلف گفته شده کنترل کنید. علاوه بر این حتما به پزشک مربوطه مراجعه کرده و با راهنماییهای پزشک بهترین درمان را برای کاهش فشار خون خود انتخاب کنید.