دکتر امیرحسین جلالی

التهاب عضله قلب

التهاب عضله قلب که با نام علمی میوکاردیت شناخته می شود یکی از عارضه هایی قلبی است که به دلایل متفاوت رخ می دهد. با توجه به تاثیر گذاری عملکرد قلب بر روی دیگر بخش های بدن، بروز هرگونه مشکل در قسمت های متفاوت این عضو مهم می تواند مشکلات حادی را ایجاد کند.

التهاب قلب یکی از مشکلات حاد است که بروز آن تاثیرات منفی در میزان پمپاژ خون دارد. بروز این عارضه منجر به بروز درد در ناحیه قفسه سینه و مشکلات تنفسی می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتر این عارضه، علائم و دلایل بروز آن بپردازیم، همچنین با مراجعه به سایت بهترین جراح قلب در تهران می توانید اطلاعات خود را در این زمینه تکمیل بفرمایید.

التهاب عضله قلب چیست؟

قلب یکی از اعضای مهم در بدن است که عملکرد درست آن تاثیر عمده ای بر سایر اعضا خواهد داشت. قلب متشکل از 2 دهلیز فوقانی و 2 بطن تحتانی است که دهلیز ها خون را دریافت و بطن ها خون را به دیگر نقاط بدن انتقال می دهند. میوکارد یا همان بافت عضله قلب یکی از بخش های این عضو است که وظیفه مهم انقباض و استراحت در پمپاژ خون به قلب، خارج قلب و سایر اعضا را بر عهده دارد.

بیماری التهاب عضله قلب

گاهی به دلایل مختلف بافت میوکارد دچار التهاب شده که این عارضه عواقب زیادی به همراه دارد، در واقع التهاب قلب و بافت داخلی آن منجر به کاهش توانایی آن و در نهایت تاخیر در پمپاژ خون خواهد شد. این عارضه با علائم مشهود همراه است و به سادگی قابل تشخیص است، درد های مزمن در ناحیه قفسه سینه و تغییر در حالت نرمال ضربان قلب از مهم ترین علائم آن به شمار می آیند.

چرا التهاب عضله قلب به وجود می‌آید؟

التهاب در هر قسمت از بدن به نوع یک واکنش به عفونت یا زخم ایجاد شده است. اگر به زخم ایجاد شده روی انگشت خود دقت کنید؛ در ابتدا شاهد تورم و قرمزی اطراف آن خواهید شد که نشانه التهاب آن است. از عمده دلایل بروز التهاب عضله قلب تداخل در سیستم ایمنی بدن است. احتمال بروز میوکاردیت بسیار پایین است و تنها افرادی دچار آن می شوند که در معرض موارد زیر باشند.

ویروس ها: بسیاری از بیماری ها التهاب عضله قلب را به همراه دارند، ممکن است تعجب کنید اما ویروس سرما خوردگی یکی از مواردی است که سبب می شود تا فرد به التهاب قلب دچار شود. حس درد در قفسه سینه شایع ترین عامل کرونا بود که به واسطه ایجاد التهاب در ناحیه قلب رخ می داد. هپاتیت B و C از دیگر بیماری هایی هستند که میوکاردیت ضعیف به همراه خود دارند، همچنین دیگر بیماری ها مانند هرپس از دیگر دلایل بوجود آمدن این عارضه به شمار می آیند.

باکتری: علاوه بر ویروس ها، باکتری ها نیز میوکاردیت را با خود به همراه دارند. استرپتوکوک، دیفتری، استافیلوکوک و باکتری که از کنه انتقال پیدا کرده و باعث بروز بیماری لایم می شود.

انگل: توکسوپلاسما و تریپانوزوما کروزی از بیماری هایی هستند که از طریق انگل ها ایجاد شده و در نهایت منجر به بروز میوکاردیت می شوند.

قارچ: گاهی التهاب عضله قلب از طریق انتقال  عفونت های مخمری صورت میگیرد، هیستوپلاسما نمونه ای از قارچ های عفونی است که در فضله پرندگان یافت شده و تاثیرات منفی بر سیستم ایمنی بدن دارند.

دارو: عجیب است اما برخی دارو های درمانی برای بیماری های سرطانی که حجم زیادی از آنتی بیوتیک را شامل می شوند باعث بروز واکنش های داخلی می شوند. دارو های ضد آلرژی ، ضد تشنج، سایر مسکن های قوی و مخدر هایی که حاوی کوکائین زیادی هستند، از این دسته دارو ها به شمار می آیند.

علاوه بر موارد عنوان شده، موارد دیگری نیز وجود دارند که در بروز التهاب عضله قلب تاثیر گذارند. انواع مواد شیمیایی مثل مونوکسید کربن، اشعه ها از این دسته مواد هستند؛ همچنین برخی بیماری ها مانند گرانولوماتوز وگنر، آرتریت تاکایاسو، لوپوس، آرتریت سلول غول آسا و … در بروز میوکاردیت تاثیر گذار هستند.

علائم التهاب عضله قلب

التهاب عضله قلب نوعی عارضه است که در برخی موارد به صورت خفیف رخ می دهد به همین دلیل نمی توان به سادگی علائم آن را مشاهده کرد. گاهی شدت التهاب قلب افزایش پیدا کرده و علائم جدی تر از خود بروز می دهد که شامل موارد زیر است:

  • ریتم غیر طبیعی ضربان قلب
  • خستگی مفرط و احساس ناتوانی
  • بروز علائم عفونت های ویروسی
  • احساس درد و سنگینی قفسه سینه
  • بروز تنگی نفس در حین فعالیت بدی یا استراحت
  • نگهداری مایعات همراه با تورم پاها، مچ پا و کف پا
  • احساس درد در نواحی مختلف بدن مثل سر، مفاصل، گلو درد، تب، اسهال

علائم عنوان شده در تمام افراد به شکل متفاوتی است اما در نهایت ممکن است یکی، برخی یا تمام این علائم را با هم داشته باشد. با این حال علائم التهاب عضله قلب در کودکان با شدت بیشتری رخ می دهد؛ به گونه ای که گاهی کودک با تب شدید، مشکلات تنفسی حاد، آریتمی درگیر شده و در برخی مواقع منجر به غش کردن وی می شود.

التهاب عضله قلب چگونه تشخیص داده می‌شود؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق بدون وقفه به پزشک مراجعه نمایید، روش های زیادی برای تشخیص التهاب عضله قلب وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آزمایش خون
  • اکوکاردیوگرام
  • الکتروکاردیوگرام
  • اشعه X قفسه سینه
  • نمونه برداری از میوکارد
  • درمان مشکل التهاب قلب

در صورتی که پس از انجام یکی از روش های فوق از وجود این عارضه اطمینان حاصل شد جایی برای نگرانی نیست چرا که به روش ها متعددی می توان آن را درمان نمود. از مهم ترین روش های درمانی این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دیورتیک درمانی
  • آنتی بیوتیک درمانی
  • استراحت کامل و داشتن رژیم کم نمک و محدودیت مایعات
  • کورتیکواستروئید درمانی که تاثیر زیادی در کاهش التهاب قلب دارد.
  • مصرف داروهای قلبی مانند بتا بلاکر، مهار کننده ACE یا ARB که باید توسط دکتر تجویز شود.

در صورت التهاب قلب چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

در صورت تشخیص التهاب قلب توسط پزشک متخصص رعایت برخی موارد الزامی است. از فعالیت های بدنی سنگین پرهیز کنید، رعایت نکات بهداشتی برای جلوگیری از مبتلا شدن به برخی بیماری ها حتما توصیه می شود. روش های درمانی عنوان شده از تشدید شدن بیماری جلوگیری می کند و در نهایت پس از گذراندن مراحل درمان بهبودی کامل خود را به دست می آورید.

جمع بندی مقاله

التهاب عضله قلب عارضه خطرناکی است که عملکرد قلب را تحت تاثیر قرار می دهد؛ البته بروز این عارضه در ابتدا به صورت خفیف خواهد بود از این رو رسیدگی و توجه به موقع مانع از تشدید این بیماری خواهد شد. در صورتی که هر یک از علائم مذکور را مشاهده کردید به پزشک متخصص مراجعه نمایید، برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بیماری های حوزه قلب می توانید به سایت دکتر امیر حسین جلالی مراجعه کنید.

دکتر امیرحسین جلالی

دکتر امیرحسین جلالی

فوق تخصص جراحی قلب و عروق
فلوشیپ جراحی بیماری های مادرزادی قلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *